Keressen minket bizalommal:

Dr. Sólyom István

reumatológus szakértőnk ajánlásával

Balneoterápiás kezelések

Gyógyvizes kádfürdő

Amennyiben valaki személyes okokból nem tudja igénybe venni a gyógyvízzel töltött medencéket, úgy mindezt igénybe veheti egyszemélyes kádfürdőként is.

 

A fürdőzés során a termálvíz melegétől a vérerek kitágulnak, ennek következtében csökken a vérnyomás, az izmok ellazulnak, a bőr pólusai megnyílnak és a víz ásványi anyag tartalma felszívódik.

Ajánlott fürdőzési időtartam: 20 – 30 perc

Iszappakolás

A Széchenyi Gyógyfürdőben kolopi, szervetlen összetételű gyógyiszapot használnak, mely teljesen szagtalan, egyenletes eloszlású, plasztikus, jó hőtároló képességű, nem csomósodik, és használat után könnyen lemosható a bőrről.

 

Az iszap hőtartó képessége miatt kiválóan alkalmas arra, hogy hosszú ideig melegen tartsa a testfelületet. Hatására nem csak az adott testrészen keletkezik vérbőség és az erek falának tágulása, hanem a hyperaemia (vérbőség) az egész terstre kihat. Ezáltal javítja a szövetek vérkeringését, segíti az anyagcserét, lazítja az izomzatot. Az iszapban rejlő apró szemcsék bár egyenként szinte észre sem vehetőek, összességükben jelentős dörzshatást gyakorolnak a testfelületre. Mindezeken kívül a bőr pórusain átjutó kémiai anyagok hatása sem elhanyagolható.

 

Az iszapkezelés krónikus gerinc- és végtagízületi gyulladások kezelésére, lágyrész reumatizmusban, krónikus nőgyógyászati vonatkozású gyulladások, krónikus urológiai gyulladások, bőrgyógyászati gyulladásos és nem gyulladásos megbetegedések esetén, ízületi mozgáspálya beszűkülések (kontraktúrák) előkezelésére, krónikus ideggyulladás kezelésére, baleseti sérülések utókezelésére alkalmazható.

A kezelés időtartama: 20 perc

Szénsavas fürdő

A szénsavas fürdő esetében a bőr felszínére tapadó szénsavbuborékok mikromasszázst végeznek. Ezen kívül a szénsavgáz-buborékok a hidegérző receptorok ingerelhetőségét csökkentik, a melegérző receptorokét pedig növelik, ezáltal a vendég a szénsavas vizet melegebbnek érzi, mint valójában. A felületes erek kitágulnak, melynek következtében kialakuló vérbőség az egész szervezetre kihat. A szénsavas kezelések legfőbb biológiai hatása a perifériás keringés javításával a szív teherbíró képességének növelése, ugyanis a szív koszorúserei is kitágulnak, működésük javul, a pulzusszám normalizálódik, a vérnyomás csökken. A sejtekhez több tápanyag és oxigén jut, javul az anyagcsere.

 

Ajánlott szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, a szív koszorúereinek megbetegedései esetén, szívizom-ischaemia kezelésénél, mikrocirkulációs zavaroknál, érműtétet követően, szívinfarktust követően fél évvel (rehabilitációs céllal), diabetes esetén, Sudeck atrophiában, csontritkulás esetén, sportsérülések esetén (ficamok, rándulások, törések, izomsérülések rehabilitációjában), súlyos dohányosoknál (angiostenosis esetén) alkalmazható a szénsavas kezelés, valamint olyan mozgásszervi megbetegedések esetén, melyek keringési zavarral járnak.

A kezelés időtartama: 15 perc