Keressen minket bizalommal:

Dr. Sólyom István

reumatológus szakértőnk ajánlásával

Fizikoterápiás kezelések

Fizikoterápia

A fizikoterápiás kezelések tulajdonképpen olyan fizioterápiás eljárások, melyek a természetben fellelhető energiák közül a fizikai energiákat használják fel a gyógyítás során. Olyan természetes energiák ezek, melyeket a modern gyógyászatban már mesterségesen állítunk elő. A kezelések során alapvető tény, hogy csak olyan energia képes hatást kifejteni a szervezetben, mely elnyelődik abban. A fizikoterápiának helyi és általános hatásai is ismertek, használjuk preventív céllal (egyes tünetek, betegségek kialakulásának megakadályozására), illetve mozgásszervi, idegrendszeri, illetve keringési panaszok enyhítésére.

 

A különböző fizikoterápiás eljárások fájdalomcsillapító, helyi gyulladáscsökkentő hatása rendkívül pozitívan befolyásolja a személy állapotát. A különböző eljárások javítják a szövetek vérellátását, ezáltal kedvezően befolyásolják a sejtek anyagcserefolyamatait. Az egyes fizikoterápiás eljárások kedvezően hatnak a fokozott izomtónus következtében kialakult görcsös állapotokra, az ízületi mozgáspálya beszűküléseire, illetve az idegi ingerelhetőség csökkenésére.

 

A kezelések a kívánt hatást kúraszerűen alkalmazva váltják ki, mely általában kezeléstípusonként 10 alkalmat jelent. A reumatológus szakorvosok a kórelőzmény és a panaszok függvényében egyénre szabottan ajánlanak fizikoterápiás kezeléseket a különböző tünetek kezelésére. Ezen terápiás kezeléseket legtöbbször kombinálva alkalmazzuk, növelve ezzel hatékonyságukat.

Fizikoterápia

A mágnesterápia során ennek a speciális térnek a kedvező hatásait használjuk ki, mint az értágulat, szöveti mikrokeringés javulása, nyirokkeringés, immunrendszer stimulálása. A kezelőfejek lehetnek gyűrűk, párna vagy matrac.

A Bemer terápia egy speciális mágnesterápiás eljárás, melynél a kezelőfej minden esetben egy matrac. A sejtregenrációra kiváló hatással van, stimulálja az immunrendszert a mikrokeringés javításával.

A legrégebbi elektroterápiás kezelés. Az áram iránya és az elektródok elhelyezésével különféle hatások érhetők el a terápiával. Ezt az áramformát használjuk gyakran gyógyszerek, kenőcsök hatóanyagainak bevitelére. Ezt az eljárást iontoforézisnek nevezi a szaknyelv.

Egy különleges galvánkezelés, melyet egy speciális elektródával végzünk. Kifejezetten az ülőideg vagy a karideg fájdalmára alkalmazható kezelés. Az elektróda érdekessége, hogy a végtag teljes hosszában végigér, legyen szó alsó-vagy felsővégtagról.

Ezzel az eljárással gyógyszeroldatot juttatunk a szervezetbe, az elektródák úgy kerülnek felhelyezésre, hogy a  panaszos területet közrefogják. Az oldatok elektromos áram hatására ionokra bomlanak, így megfelelő elektróda elhelyezéssel, ezek áramlása előidézhető.

Ez az áramforma galvánáram és ingeráram együttesét alkalmazva fejti ki hatását. Különféle érzeteket és hatásokat érhetünk el a szervezetben azáltal, hogy váltakozik az ingeráram formája. A páciens érezhet hullámzó, lüktető vagy éppen vibrációs áramérzetet. A hatása lehet fájdalomcsillapító, izomtónus normalizáló vagy ödémafelszívódást serkentő.

Perifériás idegek bénulásánál vagy ép beidegzésű, de sorvadt izom kezelésére alkalmazott elektromos ingerlés. A kezelés során elvárt, hogy a kezelt izomban vagy kezelt ideg által beidegzett izomban összehúzódást lássunk, így tudjuk dolgoztatni, gyógyulásához segíteni az érintett izmokat. Az alsóvégtagon leggyakrabban a lábfejemelő izom, négyfejű combizom ingerlésére, de akár az arcideg bénulása esetén is használjuk. A perifériás idegbénulásoknál fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a kezelés, mert az idegregeneráció esélye romlik a sérüléstől eltelt idő növekedésével.

Ezen kezelés nevét onnan kapta, hogy az áramkörök keresztezik egymást, így egymás hatását felerősítik, úgymond interferálnak egymással. Fájdalomcsillapító, izomlazító, értágulatot okozó kezelés.

Az elnevezés egy mozaikszó  ( transcutan elektro-neuro stimulation) eredménye, melynek jelentése bőrön át történő elektromos ingerlés. Főként fájdalom csillapító hatású kezelés.

A lézer elnevezés egy angol mozaikszóból származik. A fény előállításához szükséges az elektromos áram, de a kezelés tulajdonképpen fototerápiás eljárás, vagyis a fény fogja a terápiás hatást kifejteni. Terápiás jelentősége, hogy akár akut esetekben is alkalmazható és nem jelent kontraindikációt a fémimplantátumok, pacemaker jelenléte sem.

Az ultrahang egy hanghullám, mely fizikai, biológiai, kémiai hatásokat fejt ki a kezelt testrészben. A gyógyításban gyakran használjuk degeneratív elváltozások okozta fájdalmak csillapítására, szövetek felpuhítására. Annak érdekében, hogy ez a hullám bejusson a szövetbe mindig alkalmazunk ultrahanggélt a kezelt testfelületen. Kéz vagy lábfej kezelése esetén az anatómiai sajátosságok miatt a közvetítő közegként a víz választandó.

 

Az ultrahangot leggyakoribb csoportosítás szerint a mechanoterápiás kezelések közé soroljuk, így részletesen ott ismertetjük.