Keressen minket bizalommal:

Dr. Sólyom István

reumatológus szakértőnk ajánlásával

Mechanoterápiás kezelések

Gyógytorna

Mozgásszervi megbetegedés kezelése gyógytorna nélkül elképzelhetetlen, a gyógytorna semmilyen más kezeléssel nem helyettesíthető. A gyógytorna minden esetben egyénre szabott és képzett gyógytornászok segítségével történik. A torna speciális mozgásterápia, mely a beteg testrész, vagy szerv funkcióinak helyreállítására tornagyakorlatokat alkalmaz. Célja a mozgás és egyéb funkciók (pl. légzés, vérkeringés, idegműködés) helyreállítása, javítása. Módszerei a lazítás, erősítés, korrekció.

 

Tulajdonképpen minden mozgásszervi betegség esetén jó eredményességgel alkalmazható a gyógytorna, kivéve a gyulladással, lázzal járó állapotokat.

Ajánlott időtartama: 20-45 perc

Víz alatti gyógytorna

A víz alatti torna a vízben történő mozgást jelenti. Rendkívül hatékony kezelési módszer. A vizes közeg előnye, hogy a tér minden irányába szabadon lehet mozogni benne. A víz alatti gyógytornát kellemesen langyos (35-36 °C-os) vízben végezzük. A felhajtóerőnek köszönhetően vízbe merüléskor az izmok felszabadulnak tartófunkciójuk alól, ellazulnak. Ez elősegítheti akár olyan mozdulatok, pozíciók kivitelezését is, amelyek szárazföldön már nem megoldhatók. Torna közben a felhajtóerő hatására csökken a vízben mozgó test súlya, így a mozgás nem terheli az ízületeket. A hidrosztatikai nyomás az anyagcsere folyamatokat befolyásolja így fokozódik a vénás keringés, és a kiválasztási funkció. A víz, mint közeg, ellenállást jelent, így izomerősítésre is használhatjuk. Az ellenállás olyan erőhatást jelent a víz alatti mozgás során, amely hatására javul az általános kondíció és a terhelési tolerancia. A vízben történő mozgás hat a mozgatórendszer különböző részeire, a keringési-, légző-, és az idegrendszerre is.

 

Alkalmazási köre, illetve a gyakorlatok fajtája igen szerteágazó, használjuk mozgásterjedelem növelésére, izomerősítésre, erő-, állóképesség növelésére, koordináció javításra, keringés fokozására, általános kondíció javításra. A szárazon végzett gyógytorna hasznos kiegészítője lehet.

Ajánlott időtartama: 25 perc

Orvosi Gyógymasszázs

Az orvosi gyógymasszázs fokozza a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat és relaxál, helyi hatása érvényesül a bőrben, javítja a bőr regenerációját, tónusát, rugalmasságát, edzettebbé, a külső hatásokkal szemben ellenállóbbá teszi azt, az izomszövetben is jelentős változásokat eredményez, fokozódik az izom vérellátása, hat az izmok tónusára, oldja az izomcsomókat, fokozza az izom teljesítményét, csökkenti az izomlázat, megszünteti a fáradtságérzetet.

 

Azáltal, hogy a masszázs az ízületet körülvevő izmokat, kötőszövetet fellazítja, segíti az ízület mozgását. A masszázs jó hatással van a külső elválasztású mirigyek működésére; elősegíti a raktárak kiürülését, a kóros anyagcsere-termékek felszívódása a kezelés hatására meggyorsul, a felszíni nyirokerek keringését meggyorsítja, a sejtek életműködése ezáltal fokozódik, a szövetek megújulnak. A vérnyomás csökken, a szív tehermentesül, a kiválasztószerv-rendszer működése fokozódik.

 

A gyógymasszázs több orvosi szakterület megbetegedéseiben eredményesen alkalmazható kedvező hatásai miatt, így az ortopédiai betegségek, reumatológiai betegségek krónikus időszakában, neurológiai betegségek utókezelésében, belgyógyászati betegségek esetén, valamint a traumatológiában a rehabilitáció időszakában.

A  kezelés időtartama: 20-40 perc

Víz alatti vízsugármasszázs

A vízalatti vízsugármasszázs során a vendég teljes teste – a fejet kivéve – víz alatt helyezkedik el, és a kezelés során a test vízalatti vízsugárral való masszírozása történik. A kezelés során egyrészt érvényesülnek a víz hatásai, másrészt a vízsugárral való masszírozás hatásait élvezheti a vendég. Mindezek következtében vérbőség keletkezik a kezelt területen, ezáltal javul a szövetek tápanyag és oxigén ellátottsága, javul a sejtek anyagcserefolyamata, létrejön a vasodilatációs hatás, melynek során csökken a vérnyomás, illetve csökken az izomfeszülés, az izomtónus. A masszázs kedvezően befolyásolja a myogelotikus csomók kezelését, oldja az izom letapadásokat és hozzájárul az ízületi mozgásterjedelem növeléséhez. Még alacsony nyomású vízsugárral is megfelelő szórófejjel, kímélő, fájdalommentes, mélyreható masszázst tudunk elérni.

 

A vízalatti vízsugármasszázs elsősorban olyan ízületi és izomrendszeri degeneratív elváltozásokban alkalmazható, ahol a legfőbb cél az izomtónus normalizálása és a keringés javítása. Így mozgásszervi megbetegedésekben, arthrosisok esetében, arthritis utáni állapotokban, spondylosis esetén alkalmazható, de jó eredményességgel alkalmazható a perifériás keringési zavarok esetén, illetve vér- és a nyirokkeringés fokozására. Alkalmazható traumás sérüléseket követően a rehabilitáció időszakában, illetve legyengült betegek fizikai erőnlétének fokozására.

A kezelés időtartama: 15 perc

Súlyfürdő

A vízalatti tractio (húzatás) kidolgozása és bevezetése a fizioterápiás kezelések közé, a magyar hévízi reumatológus, Moll Károly nevéhez fűződik. A kezelés célja a gerinccsatornából kilépő, nyomás alatt lévő idegek pihentetése, a gerincmerevítő izomzat tónusának mérséklése, a gerinc, csípő és a térdízületi mozgás beszűkülésének csökkentése. A cél elérésében szerepet játszik a víz felhajtóereje, a megvalósított húzás és amennyiben a kezelést gyógyvízben történik, annak gyógyhatása is érvényesül.

 

Discopathia, spondylosis, spondylarthrosis, cervicobrachialgia, lumboishialgia, intercostalis neuralgia, subacut, vagy krónikus radiculopathia, scoliosis, scheuermann kór, izomeredetű csípő és térd kontraktúra esetén alkalmazható a súlyfürdőkezelés.

Ajánlott időtartama: a fokozatosság elvét betartva szigorúan a szakorvos utasításai szerint maximum 15 perc

Ultrahangkezelés

Az ultrahangkezelésnél egy kristály segítségével elektromos energiát alakítanak át mechanikai energiává. Ultrahangkezelésnél hármas energiaátalakulás jön létre: az ultrahang kezelőfejben az elektromos energia mechanikai energiává alakul, majd ez az emberi szövetekbe jutva hőenergiává válik. Ultrahang hatására a szövetrészecskék az ultrahang frekvenciájának megfelelő rezgésbe jönnek. A sejtek elemei egymáshoz képest elmozdulnak, belső, molekuláris méretű elmozdulás jön létre. Ez a jelenség mikromasszázst eredményez a szövetekben.

 

Az ultrahangkezelés a gerinc és végtagízületek degeneratív és gyulladásos megbetegedései esetén ajánlott.

 

Diadinamikus kezeléssel kombinált kezeléseknél az ultrahang és az elektromos kezelés biológiai hatásai összeadódnak.