Keressen minket bizalommal:

Dr. Sólyom István

reumatológus szakértőnk ajánlásával

Kérje szakorvosaink véleményét, de előtte
jelentkezzen egy ingyenes konzultációra most!

Testtartás élettana

 

A helyes testtartásra jellemző, hogy egy olyan egyensúlyi állapot, melynek fenntartása nem igényel extrém izommunkát. Ennek oka, hogy testünkben a fizikai erők eredendően úgy hatnak, hogy ezt a helyzetet előidézik. Az izmainkra ilyenkor minimális munka hárul. Ha testtartásunk egészséges és stabil, akkor a törzsünk is az. Ezzel megfelelő lehetőséget biztosítunk a végtagoknak a szabad, könnyed mozgásra. A mozdulatainkat ilyenkor teljesnek, harmonikusnak látjuk és érezzük. Ha mozgásunk, tartásunk látványra szép érzetet kelt bennünk, akkor az ízületeinket is csak abban a legszükségesebb mértékben terheljük, ami az adott helyzetben elengedhetetlen. Nincs benne túlerőltetés vagy kompenzáció miatti extrém húzó-, nyomó-, nyíróerő, melyek krónikus panaszok elindítói lehetnek.

 

Tartáshiba

 

Ha ez az egyensúlyi állapot valamilyen oknál fogva megbomlik, akkor beszélünk tartáshibáról. Ezek az elváltozások aktívan korrigálhatók, azonban hosszas fennállásuk kedvezhet valamely mozgásszervi betegség kialakulásának. Annak érdekében, hogy a korrekció tartós maradjon és automatizmusként működhessen, az aktív mozgásos kezeléseket részesítjük előnyben.

 

Ehhez támogató kezelések:

 

Ismerje meg videónkból a Széchenyi Medical Spa terápiás programjait, megmutatjuk, milyen kezeléseket nyújtunk a vízsugármasszázstól kezdve a súlyfürdőig, egészen az ultrahang-és lézerkezelésekig.