Keressen minket bizalommal:

Dr. Sólyom István

reumatológus szakértőnk ajánlásával

Kérje szakorvosaink véleményét, de előtte
jelentkezzen egy ingyenes konzultációra most!

Az ülőmunka okozta kihívások

 

Az emberi faj elnevezését az evolúció során mindig aszerint kapta, hogy milyen tevékenységek határozzák meg őt, mik a nagyobb fejlődési lépcsői. A ma emberét a szaknyelv gyakran illeti az ülő ember megnevezéssel (Homo sedens), amely arra utal, hogy ez a testhelyzet a meghatározó az életünkben. Kiemelhetjük az ülőmunkát, mely napi 8 órában éves szinten több mint 2000 óra üléssel töltött időt jelent, de akár, ha utazunk autóban vagy gyakran tömegközlekedéssel is így tesszük ezt. Az ülés statikus volta nem túl kedvező a testnek, ráadásul gyakran nem is ergonomikusan valósul meg.

 

Ülő testhelyzetben kényszertartásokat veszünk fel. Ezekben a helyzetekben rögzülve végezzük tevékenységünket, gyakran tudomást sem véve róla. Idővel a helytelen testtartás megszokássá válik és automatizmusként működik. Ennek átformálása nem megy egy egyszerű elhatározással, hiszen a rossz mintát egy helyessel felül kell írni. Statikus testhelyzetben vérkeringés lassul, a vénák pedig megtörhetnek a különböző hajlított helyzetekben.

 

Helyes ülés, javaslatok

 

Két talp a talajon van, csípő- és térdízület 90 fokban hajlítva, derekunkat, hátunkat megtámasztva.

 

Ha monitoron dolgozunk, annak felső széle legyen a szemünk magasságában.

 

A hosszú ideig tartó statikus testhelyzetet mindig érdemes valamilyen mozgásformával megszakítani.

 

Kiváló megoldás lehet, ha egy rövidebb időre dinamikus ülőpárnára, esetleg labdára cseréljük az ülő alkalmatosságunkat.

 

Megelőző kezelések

 

Az ülő testhelyzet kedvezőtlen hatásainak kiküszöbölésére a következő kezeléseket ajánljuk:

Ismerje meg videónkból a Széchenyi Medical Spa terápiás programjait, megmutatjuk, milyen kezeléseket nyújtunk a vízsugármasszázstól kezdve a súlyfürdőig, egészen az ultrahang-és lézerkezelésekig.